2023-05-25

Nya jordsorter samt ekflis

I Runtorp

Vi är nu färdiga med våra fickor i Runtorp som vi nu även fyllt på med två nya fina jordsorter samt ekflis.
Går givetvis bra att hämta själv om man inte vill beställa med leverans privatperson som företag.Frilandsjord kan ni läsa mer om här
Växtjord typ A kan ni läsa mer om här
Ekflis kan ni läsa mer om här

Växtjordens användning:
Passar som växtjord till buskar och träd där man önskar skapa ”normala” fuktförhållanden. Kan även användas till underlag för gräsytor då mullhalten är relativt låg. För buskplantering rekommenderas minst 40 cm lager av växtjord. För trädplantering måste jordgropens djup och bredd anpassas till platsen och omgivande marken. Trädets storlek har också betydelse för planteringsgropen. Större träd väger så pass mycket så det kan vara till en fördel och lägga ett lager med makadam under trädet. Se till att marken under växtjorden är uppluckrad. Mineraljorden under växtjorden ska vara genomsläpplig och siktkurvan ska harmoniera med växtjorden. Vid beräkning av åtgång ta hänsyn till att jorden sätter sig ca 20% efter utläggning. Växtjord typ A är inte helt optimal till perenner, köksträdgård eller sommarblommor. Dessa växter behöver en jord med högre mullhalt, såsom Trädgårdsjord E, Frilandsjord eller Rabattjord.

Frilandsjordens användning:
Frilandsjorden har många användningsområden. Den passar utmärkt som allroundjord till odling av köksväxter, sommarblommor samt perenner och buskar på platser där man önskar en jord med hög mullhalt och god näringstillgång. Använd ca 40 cm tjockt lager jord för perenner och buskar. Ca 30-40 cm till trädgårdsland. Se till att marken under växtjorden är uppluckrad och blanda en del av växtjorden med den befintliga jorden i botten av växtbädden. Vid beräkning av åtgång ta hänsyn till att jorden sätter sig ca 20% efter utläggning. Till gräsmattor rekommenderar vi en stabil, mineralbaserad jord, Gräsmattejord eller Trädgårdsjord E. För träd i stadsmiljöer och andra specialplanteringar har Hasselfors Garden flera olika specialjordar. Till sommarblommor i krukor och urnor rekommenderar vi P-Jord eller U-Jord.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår